artikelen geschreven door de groengroep

DE JAPANSE DUIZENDKNOOP
Heel veel mensen hebben gehoord van de Japanse duizenddinges….
Of wel, iedereen heeft ervan gehoord maar heel veel mensen hebben hem nog nooit gezien en weten dus niet wat ze kunnen verwachten en waarom de plant zo invasief is……
DE RODE AMERIKAANSE RIVIERKREEFT
Op deze tekening zien we een sloot vol Grote kroosvaren (Azolla filiculoides), Amerikaans kroos ook toen al een invasieve soort. Een kroos die vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw de sloten in de Uithoornse polder flink verstikte en bij veel wind kon ophopen….
BOMEN IN DE STRAAT
Het is al vanaf het landelijke evenement Natuur 1970 steeds duidelijk dat ons klimaat aan het veranderen is en dat dit gevolgen het voor mens en natuur. De schaarse natuur in dit land staat zeker onder druk. Vanaf ongeveer 2000 worden de gevolgen van het veranderende klimaat ook helder door alle weerrecords die telkens weer overtroffen worden: te droog, te nat, te koud of veel te warm. Maar over het algemeen wordt het nog steeds warmer en komt ons klimaat steeds dichter bij dat van zuidwest Frankrijk of zelfs noord- en westelijk Portugal.
MUSSENLEED IN UITHOORN
Zoals u allen weet wordt Uithoorn verbonden met Amstelveen door een nieuw aan te leggen trambaan die loopt over het oude spoortracé dat door de Legmeerpolder loopt.
Deze tram is van groot belang voor de mobiliteit van de Uithoornse burgers en zorgt voor een gemakkelijke en snelle verbinding met Amsterdam. Wat wil nu het geval. Deze spoorbaan ligt al meer dan 40 jaar braak en er is op dit stenige zandlichaam een enorm rijk braamstruweel gaan groeien. Ik weet nog heel goed dat toen ik als kind in de Legmeer kwam wonen je heerlijk op deze dijk kon spelen een er ook goed vanaf kon vissen in de omliggende sloten.
INVASIEVE EXOTEN
Als werkende in tal van organisaties, op vakantie in Europa en als vrijwilliger bij de jongerenkampen van IVN WvK (nu IVN Woeste Land) ervaar ik natuur al dik 40 jaar van heel nabij. Dat heeft alles te maken met de plekken waar je komt en wat je daar waarneemt aan opvallende zaken. Als kind wroette ik al veenmollen op in een landgoed in Rotterdam aan de Bergse Achterplas. Als je daar door het bos rondliep moest je wel uitkijken: hoog in de bomen zat daar al decennia een kolonie Blauwe stadsreigers. De jongen spoten hun stinkende witte uitwerpselen op de meest ongelukkige momenten over de nestrand naar beneden. Dan leer je snel opletten in de natuur en goed om je heen kijken, ogen in je achterhoofd als je omlaag kijkt. Anders is het snel zwemmen in de plas om die witte brandende rommel van je af te krijgen!