UITHOORN vergroenen

Geschreven door : Walter Busse

Uithoorn vergroenen! Is dit mogelijk?
Een vraag die niet alleen in Uithoorn speelt maar ook in de rest van Nederland.
Ik ben van mening dat dit heel goed mogelijk is om onze leefomgeving te vergroenen. We zullen ons eerst natuurlijk wel bewust moeten worden dat dit echt nodig is.
In deze coronacrisis is gebleken dat het directe groen rondom onze huizen van cruciaal belang is. Heel veel mensen zie je nu recreëren in hun directe leefomgeving. Vandaar ook mijn pleidooi om hier nu eindelijk eens aan wat aan te gaan doen.
De politiek moet natuurlijk mee, want er moet geld vrijgemaakt worden om onze steden en dorpen in Nederland te gaan vergroenen. Het besef is er best wel, de wil ook maar geld is altijd de cruciale factor.
Hoe zouden wij dat nu in ons eigen Uithoorn aan kunnen pakken?
Ik ga een paar belangrijke punten opnoemen;
– meer groen creëren, dus inderdaad steen eruit en groen erin.
-Een hoger onderhoudsniveau waardoor het groen in een betere staat gaat verkeren en ook de biodiversiteit toe kan nemen.
-Goede plantkeuzes maken, dus eerst denken wat voor grond heb ik hier, wat wil ik bereiken en hoe kan ik mijn beplantingskeuze dan zo doen dat deze planten hier optimaal kunnen gedijen.
-En het bestaande groen opwaarderen, meer variatie aan struiken en bomen toevoegen en het ook spannender maken voor de bewoners.
Eerst de belangrijkste, het onderhoudsniveau, In steden en dorpen wordt gewerkt met een beeldkwaliteitsplan. In dit plan kan je zien wat kwaliteit A, B, C of zelfs D inhoudt.
Er worden dan allerlei criteria gemeten zoals o.a. hoeveel onkruid staat er in de beplanting, hoeveel onkruid/gras hangt er over de stoepbanden heen, ligt er veel zwerfvuil, hoeveel onkruid zit er tussen de bestrating, staan er lantaarnpalen of wegpaaltjes scheef enz.
Voor elk onderdeel kun je dus bepalen of het een A, B of C is. Aan dit alles hangt een prijskaartje. A is het hoogste niveau wat dus ook het meeste kost en een C is veel goedkoper.
Nu hebben we in Uithoorn en ook in de meeste steden het koopcentrum op een A niveau staan.
De woonwijken staan dan op een B, de groengebieden en parken staan dan op een C niveau.
Nu is mijn pleidooi, kunnen we niet de buitengebieden, bermen parken, groenstroken enz. opkrikken van een C naar een B niveau? We kunnen dan in het groen meer onderhoud gaan plegen zodat het er beter uit gaat zien en we zeker meer biodiversiteit gaan bereiken.
In de bermen houdt dat dan in dat we niet meer gaan klepelen (alles tot moes slaan en laten liggen) maar overgaan naar maaien en afvoeren. Dit is de manier om de biodiversiteit, en ook de aanblik van de bermen te verbeteren.
Natuurlijk hangt aan het verhogen van een C naar een B niveau een prijskaartje. Maar dit wel iets waar we bewust voor kunnen kiezen!
Als we dan meteen kunnen bewerkstelligen dat we weer een eigen flexibele plantsoenendienst op kunnen tuigen dan is het veel makkelijker om deze niveaus controleren en te onderhouden. We kunnen dan flexibel onze eigen mensen in laten inspringen op plekken waar het werk nodig is en waar op dit moment de prioriteiten liggen. Een aannemer doet immers alleen maar waarvoor hij is aangenomen op een bepaalde tijd.
Steen eruit plant erin, dit lijkt heel logisch maar als ik in de nieuwe Uithoornse wijken ga kijken dan zie ik echt alleen maar steen. Zo veel mogelijk huizen op een kleine oppervlakte, veel parkeerplaatsen en vooral geen groen. Ga maar eens kijken in de Legmeer-west of het allernieuwste stuk wat net gebouwd is. Alles is steen met minieme stukjes groen. Is dit wel leefbaar in onze coronatijd? Maar ook met het veranderende klimaat? Denk aan hete zomers en bijvoorbeeld extreme regenbuien. Waar moet het water heen en welke bomen geven ons schaduw en vangen het fijnstof van Schiphol af? En dempen ook het beluid van de buurt en niet te vergeten het verkeer?
We moeten dus veel meer sturen op groene woonwijken om prettig te wonen en om problemen als, wateroverlast, geluidsoverlast en hitte het hoofd te bieden.
De Plantkeuze, Verder moet je dus heel goed nadenken groen ga ik aanplanten?
Het wordt warmer, dus planten die goed hitte kunnen verdragen zijn wel een pre. We zitten hier in Uithoorn voornamelijk op kleigroen. Zoek dan ook planten die goed gedijen in deze vaak harde kleigrond. Dat scheelt vaak heel veel frustratie en ook werk achteraf.
Dus denk eerst heel goed na, “ik heb hier een plantvak in de klei, welke struiken en bodembedekkers ga ik hier nu eens inzetten zodat het zo snel mogelijk dichtgroeit en je er zo min mogelijk onderhoud aan hebt. De onkruiden groeien in de kleigrond ook vreselijk hard dus hoe eerder de bodem gesloten is hoe goedkoper dit plantvak zal zijn.”
Bij een goede plantkeuze zal de beplanting ook langer meegaan en hoef je later veel minder bij te gaan planten. Dit scheelt veel geld maar ook frustratie omdat de aanwezige beplanting gewoon niet lekker wil groeien.
Zorg ook in een plantvak voor een grote diversiteit aan soorten en structuren. Dit ziet er veel leuker uit maar bied ook veel meer biodiversiteit voor vogels, vlinders enz. Dan wordt ook meteen de belevingswaarde voor de omwonenden hoger.
Grote grasvlaktes kan je prima beplanten met struikgroepen. Dit maakt de kale grasvlaktes aantrekkelijker om te zien en bied ook schuilplekken en voedsel voor de flora en de fauna.
Toch nog even het Bermonderhoud, in Uithoorn hebben we vele kilometers aan wegbermen. Als we deze bermen nu eens niet meer gaan klepelen en gaan maaien creëren we heel veel kilometers aan ecologische verbindingszones.
Wat zien we nu, door het klepelen zijn we de bermen enorm aan het verrijken met voedingsstoffen. Hierdoor groeien er nu nog een beperkt aantal zeer sterke soorten, denk aan brandnetels, bereklauwen, fluitenkruid, en vele grassoorten.
Als we de bermen nu gaan maaien, het maaisel even laten drogen zodat de insecten er ook uit kunnen kruipen en het dan na een week opruimen. Dan ben je de berm langzaam aan het verschralen zodat meer andere plantensoorten de kans weer krijgen om ook in deze bermen te groeien. Dit zijn soorten die niet zo’n grote concurrentiekracht hebben en gebaad zijn met een dus wat armere bodem. Als je dit maaibeheer dan jaren achter elkaar vol blijft houden zie je langzaam de diversiteit aan plantensoorten toenemen. Dit trekt ook weer veel insecten en vogels aan.
Een langdurig maaibeheer van onze bermen kan hele mooie plaatjes opleveren maar is ook nog goed voor de totale biodiversiteit van onze directe leefomgeving. Doen dus!!
Als laatste kunnen we ook de hoeveelheid groen gaan verhogen. Er liggen bijvoorbeeld op het industriegebied nog veel niet of weinig gebruikte parkeerplaatsen die zich prima lenen voor steen eruit, groen erin! En ook binnen de hekken van bedrijven is er vaak voldoende ruimte om meer biodiversiteit te creëren als alleen dat heestervakje of dat grasveld.
U ziet, er is van alles mogelijk maar wat je gaat doen hangt dus helemaal af waar we onze prioriteiten liggen en hoeveel geld we willen vrijmaken om onze leefomgeving op te krikken naar een hoger peil.
Een hele uitdaging maar wij als Groengroep zijn zeer bereid om met u en de politiek mee te denken om onze leefomgeving te gaan vergroenen.