Verandert het Groen in Uithoorn?

Geschreven door : Walter Busse

Ja, dit is een kort maar duidelijk antwoord.

Het klimaat in heel Nederland is aan het opwarmen en door het toegenomen reisgedrag van ons en het verstenen van het Land is het aantal wilde planten in de Nederlandse steden en dorpen fors toegenomen de laatste decennia.
De bebouwingen in Nederland zijn oases van biodiversiteit geworden in een omringend cultuurlandschap wat vaak zeer arm aan soorten is.
Tussen 1500 en 1850 kwamen er gemiddeld 1 plantensoort bij in 3 jaar. Nu zitten we op ongeveer 7 nieuwe plantensoorten per jaar.
Dit zijn vaak soorten die goed uitzaaien en het goed doen op omgewoelde stenige plaatsen
Van de meeste nieuwkomers in het land zie je ruim 50% opkomen in de stad. In de duinen neemt het aantal nieuwkomers toe met ongeveer 17% en in het rivierengebied zijn dat 12% meer soorten.
Dit heeft natuurlijk alles te maken met het ruderale, open, karakter van de 3 genoemde gebieden.
In de stad is inmiddels 42% van de tuinen verhard en overal wordt gebouwd of gesloopt en wordt er enorm met grond en zand gesleept.
Dit alles in combinatie met het niet meer spuiten met gif op onze straten heeft ertoe geleid dat je op straat een hele eigen flora ziet ontstaan.
Vele nieuwe grassoorten kunnen zich prima ontwikkelen op straten die geregeld geborsteld worden. Deze soorten wortelen stevig en na het weg borstelen zijn ze in staat om in de zomer enorm snel weer uit te gaan lopen en enorme matten te vormen.
Als u wel eens bent mee geweest op een excursie van mij dan heeft u kunnen zien dat overal planten opduiken op plekken waar nooit planten gestaan hebben en waar je ze zeker ook niet zo snel zou verwachten.
Dit zijn dus heel geregeld soorten uit andere delen van de wereld of ook wel veel uitgezaaide tuinsoorten.
Dit heeft ons straatbeeld heel erg doen veranderen. En je ziet nu Uithoorn op straat gewoon opbloeien!
Het is een genot om door oude wijken te lopen en te ervaren dat hele wijken in een paar jaar gekoloniseerd worden door allerlei kleurrijke vaak dus exotische soorten.
De zachte winters van de laatste jaren en ook het veranderende reisgedrag van de afgelopen decennia hebben veel soorten uit zuid Europa naar Uithoorn gebracht. Veel zaden liften mee aan autobanden, tenten en bagage.
De afgelopen zomer ontdekte ik bij toeval een enorme populatie van het vlakbloempje op het Potgieterplein. Bij rondgang door de omringende straten bleek dit hele kleine “leeuwenbekje” overal te vinden te zijn. De soort komt oorspronkelijk uit Azië. Hoe heeft deze soort zich dan zo ongemerkt en snel in Uithoorn kunnen verspreiden? Altijd weer leuke vragen die mij altijd bezig houden!
Wat zeker ook meespeelt is de toegenomen neerslag in de zomer.
Veel soorten liften dus mee met uw auto, zaaien uit uw tuin en profiteren dan van niet spuiten op de verharding en af en toe een heerlijk regenbuitje in een zwoele zomer.
Natuurlijk komen er ook invasieve soorten naar Nederland toe. Zie het artikel van Martin hiervoor. Dit zijn gelukkig maar 5% van de nieuwkomers.
Uithoorn ont-stenen zou een grote bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit.
Door de toegenomen hoeveelheid neerslag, de vaak heftige buien en de hoge temperaturen wordt het wel minder leefbaar in het dorp.
Dus veel bomen planten voor schaduw en het opnemen van het water maar zeker ook open grond waar het gevallen water in weg kan zakken zijn essentieel.
Dit dan samen met de toegenomen biodiversiteit en kleur op straat maken dan van Uithoorn een leefbare prettige stad om in te wonen.

Laten we daar voor gaan!